17.11.2009 – Aleksandra stāsts



Mēs ejam uz bibliotēku lasīt grāmatas, jaunāko periodiku, meklēt sev nepieciešamo informāciju, izmantot internetu vai vienkārši pavadīt savu brīvo laiku. Tomēr bieži vien neapzināmies bibliotēku kā neizsmeļamu resursu savām iespējām un vajadzībām. Bibliotēka, kādu mēs to redzam mūsdienās, lauž pieņemtās paradigmas. Vai vari iedomāties, ka, izmantojot bibliotēku, iespējams virzīt uzņēmējdarbību?

Ogres Centrālā bibliotēka, tāpat kā citas Latvijas publiskās bibliotēkas, rīko datorkursus interesentiem. Bibliotēka lepojas ar dažāda vecuma un sociālo grupu pārstāvjiem, kas šos kursus ir apmeklējuši un veiksmīgi beiguši. Vislielākais gandarījums jebkuram skolotājam ir tad, ja skolēns iegūtās zināšanas izmanto dzīvē.

Aleksandram ir 39 gadi, viņš ir gādīgs ģimenes galva, mīlošs vīrs un tēvs. No viņa staro mentalitātei raksturīga atklātība un labsirdība. Runājot par savu darbu, pieredzi, dzīvi, nav jūtams ne rūgtums, ne aizvainojums par to, ka ir grūti, varbūt neiet tik spoži, kā gribētos. Tā ir pilnīga pašpaļāvība uz savām spējām un veiksmi.

Gadu gaitā Aleksandrs ir strādājis dažādus darbus, vienmēr bijis pakļauts kādam darba devējam. Bibliotēkā brīvi pieejamais internets pavēra jaunu iespēju – pašam sava uzņēmējdarbība. Aleksandrs kā individuālais komersants izgatavo gultasveļu un pārdod to Ogres lielveikalā „Jumis”, nelielā stendā, kā arī izpilda pasūtījuma darbus – ja nu kādai gultai neder standarta izmēru veļa. Ideja biznesam radās, kad kāzu dienā kā dāvanu no labākā drauga saņēma skaistu kvalitatīvas gultasveļas komplektu. Tālākais jau attīstījās un joprojām norit bibliotēkā - pie datora, jo internetā Aleksandrs sazinās ar audumu piegādātāju Krievijā (tur senas tradīcijas kokvilnas audumu ražošanā), slēdz līgumus, izvēlas audumu paraugus, veic pasūtījumus, kārto norēķinus, uzzina likumdošanas izmaiņas, nodarbojas ar mārketingu.

Tagad Aleksandrs atceras, sākumā lieti noderēja datorkursos apgūtās zināšanas, jo formalitātes un dokumentu kārtošanu ir ērti koordinēt caur internetu. Aleksandrs atzīst, ka viegli jau nebija, tomēr – savs ir savs. Viņa uzņēmējdarbībā būtiskāka ir kvalitāte, nevis kvantitāte. To arī novērtē patstāvīgie klienti, kuru skaits pamazām, bet neatlaidīgi pieaug.

Visvērtīgāk šķiet, kad kāda mērķa vārdā iestaigātais ceļš uz bibliotēku turpinās regulāri – nedēļām, mēnešiem, gadiem. Aleksandrs uz bibliotēku ceļu mēro katru nedēļu. Ne tikai lai meklētu un pasūtītu jaunus audumus gultasveļai, bet arī lai izdrukātu etiķetes jau gatavajai produkcijai. Šis ir viens no gadījumiem, kad ar bibliotēkas palīdzību ir spējīgs funkcionēt vesels uzņēmums.

Lūk, bibliotēkas spēj pavērt pat visneiedomājamākās iespējas, kuru pamatnosacījums – brīvpieejas datori un bezmaksas internets.

Aleksandra stāsts bildēs.

Nav komentāru: