30.11.2009 – Aijas stāsts


Dzīve dažkārt mūs nežēlo – tā sagādā daudz pārsteigumu un arī sitienu. Tomēr – vienmēr tikai tik daudz, cik cilvēks var izturēt. Katram ir savi dzīves kritumi un kāpumi. Šobrīd viens no smagākajiem kritieniem – ja esi zaudējis darbu. Tomēr cilvēki reaģē dažādi uz šādu dzīves pavērsienu – vieni noslēdzas sevī, citi meklē jaunas iespējas.

Jau gadu Aija uz Sauriešu bibliotēku iet kā uz darbu. Kādreiz viņa strādāja vietējā mēbeļu rūpnīcā, vēlāk kā dispečere liela uzņēmuma noliktavā Rīgā, bet ekonomiskā krīze skāra arī viņu. Palikt bez darba nekad nav viegli, bet, kā saka pati Aija, ja cilvēks atrod sev nodarbes, sakārto savu ikdienu, izplāno savas darīšanas, tas ir pārciešams.

Aija izlēma, ka bibliotēkas apmeklēšana palīdzēs atgūt līdzsvaru, atjaunot dzīves ritumu. Sākumā Aija nāca pēc iespējas katru dienu. Vēlāk, vasarā, vismaz reizi nedēļā vai divās, jo tad radās citi pienākumi – dārza apkopšana. Aija uz bibliotēku nāk, lai sekotu līdzi darba sludinājumiem internetā, meklē jaunas iespējas, nepadodas. Neraugoties uz pūliņiem, gada laikā Aija ir bijusi uz divām darba intervijām, kas visai skaidri atspoguļo situāciju Latvijas darba tirgū. Tomēr skats uz nākotni Aijai ir optimistisks, jo viņa nepārtraukti iegulda savā izaugsmē. Bezdarbnieka periods viņai ir laiks domāt par sevi un izmantot visas iespējas savam labumam un pilnveidei, turklāt vietā, kur tas nemaksā neko – bibliotēkā.

Kad Aija zaudēja darbu, viņai nācās būvēt dzīvi no jauna. To viņa spēja izdarīt bibliotēkā. Pēc Aijas domām, svarīgi ir iegūt noteiktu ritmu, saskaņā ar kuru dzīvot. Nedrīkst bēdāties par to, kā nav, jo no tā nekas nemainīsies, gluži pretēji, vajag tiekties pēc tā. Bibliotēkā iespējams piepildīt nozīmīgu daļu dzīves, ko varbūt Aija nemaz nebūtu varējusi novērtēt, ja nebūtu palikusi bez darba. Un tomēr, tagad, kad bibliotēka ieņem tik nozīmīgu vietu viņas ikdienā, Aija ļoti cer, ka tad, kad atradīs darbu, laiks atliks arī bibliotēkas apmeklējumiem. Tāpēc Aija īpaši novērtē pašvaldības izpratni, atbalstot novada bibliotēkas.

Tāpat Aija apmeklē dažādus Nodarbinātības valsts aģentūras rīkotus kursus. Viņai tika dota iespēja iziet datorkursus iedzīvotājiem ar priekšzināšanām, tādejādi paaugstinot savu kvalifikāciju, palielinot iespējas iegūt jaunu darbu.

Aija bibliotēkā atradīs nodarbošanos vienmēr, tur viņa pavada vidēji trīs līdz četras stunda dienā, ja vien nav daudz gribētāju tikt pie interneta – tad jāievēro citu intereses un vajadzības. Aija apmeklē daudz sev nozīmīgas mājas lapas, meklē sev interesējošu informāciju, apgūst jaunas lietas un atbilstoši papildina savu CV. To veidojot sevišķi noderīgs bijis bibliotēkas vadītājas Kristīnes Cimdiņas atbalsts. Viņas padomi, kā CV noformēt, kādu informāciju iekļaut, ko izcelt, palīdzējuši izveidot konkurētspējīgu dokumentu, ko var pievienot, piesakoties vakantajām darba vietām.

Jā, bibliotēka šodien pilda arī nozīmīgu sociālo funkciju. Ikvienā bibliotēkā tiek laipni gaidīts ikviens, kurš palicis bez darba, kuram nepieciešams atbalsts darba meklējumos, CV izveidē vai kurš vēlas būt kontaktā ar cilvēkiem, veidot savu ikdienu pilnvērtīgāku, papildinot savas zināšanas.

Aijas stāsts bildēs

Nav komentāru: