2.11.2009 - Janīnas stāsts


Pa ceļam uz Riebiņu novada Rušonu mūs pavada apsarmojusi, balta daba. Šķiet, visa apkārtne ir sastingusi un šādā stingumā gatava pārlaist dienu. Tomēr tas ir tikai rīta māns, jo uz pusdienlaiku parādās saule, kas visu atkausē vienā mirklī. Daba atkal atdzīvojas. Tas, šķiet, sasaucas ar cilvēku, pie kura braucam – cilvēku, kas mīl dabu, ziedus, visu dzīvo.

Janīna Rušonā ir dzīvojusi visu savu mūžu, uzaudzinājusi četrus bērnus un var lepoties ar vislabāk kopto dārzu pagastā. Dzīve viņu nav saudzējusi no sitieniem un neveiksmēm, tomēr gaišā attieksme ir ļāvusi saglabāt dzīvesprieku. Pašreiz Janīna mitinās nesen atgūtajā vectēva mājā kopā ar vienu no dēliem un diviem runčiem, netālu kaimiņos arī bibliotekāres Intas māja. Tieši viņa Janīnai palīdzēja spert pirmos soļus, lai iemācītos lietot datoru un internetu.

Janīnas vēlme apgūt datora un interneta lietošanu ir kā loģisks turpinājums faktam, ka viņa ir izlasījusi teju visas grāmatas, kas pieejamas Rušonas bibliotēkā. Lēmums mainīt šo situāciju nāca pēkšņi, vienā dienā, kad Janīna, pilna apņēmības, vienkārši apsēdās pie datora. Kā saka pati Janīna, internets ir palīdzējis padarīt dzīvi interesantāku un krāsaināku. Portāls draugiem.lv Janīnai savos piecdesmit deviņus gados ir īsts atklājums un tagad arī neatņemama dzīves sastāvdaļa. Te viņa ir atradusi gadiem nesatiktus draugus un radiniekus – internetā sarakstīšanās process ir daudz vienkāršāks un ātrāks, nav arī nauda pastmarkām jātērē. Savu aizraušanos ar dārzkopību un mīlestību pret ziediem, Janīna ir pārnesusi arī uz virtuālo pasauli – draugos izveidotajā domubiedru grupā „Dienziedes” Janīna ar līdzīgi domājošajiem apmainās ar informāciju, padomiem un tāpat vien – parunājas par dzīvi.

Janīna ir atradusi arī sirsnīgu draudzeni, kas dzīvo Liepājā. Viņu satikšanās ir notikusi gan tikai internetā – abām ir vienas intereses, aizraušanās, ir, par ko parunāt. Vai domāts kādreiz satikt šo cilvēku arī dzīvē? Diez vai – attālums ir tik liels, bet iespējas tik mazas.

Janīnai no bērnības nav saglabājusies neviena fotogrāfija, par ko viņai īpaši sāp sirds, tādēļ viņa sev nosolījusies, ka saviem bērniem sagādās katram pa skaistam fotoalbumam. Tā izveidojusies arī mīlestība pret fotoattēliem un fotografēšanu. Janīna var lepoties ar skaistiem, pašas fotografētiem ziedu attēliem, kas glīti izkārtoti lielos albumos. Kad pārņem skumjas, tiek ņemts viens no albumiem, šķirstīts, skatīts un atgriežas dzīvesprieks. Albumus Janīna skatās arī portāla draugiem.lv – labprāt skatās draugu saliktās galerijas, no ceļojumiem, arī ikdienišķus. Jautāta, vai savās galerijās arī ko liek, teic, ka liek ziedu attēlus, jo tie ir tas, kas priecē sirdi.

Lai gan arī mājās Janīnai ir dators, ceļš uz bibliotēku tiek mērots katru nedēļu, ar apskaužamu regularitāti. Galu galā – viss mainās tik ātri, ka negribas neko palaist garām. Janīna ir no tiem cilvēkiem, kas ne mirkli nespēj pavadīt mierā – pavasarī un vasarā pirmajā vietā ir dārza darbi, kad jāsēj, jāravē, jākopj, bet rudenī un ziemā, kad ārā viss ir mierīgs, Janīna tamborē un auž uz stellēm. Viņa var lepoties ar skaistiem paklājiem un tamborējumiem.

Jaunas prasmes un internets maina cilvēku dzīves. Pat to cilvēku, kuriem šķiet, ka viņu dzīvē nekas nevar mainīties.

Janīnas stāsts bildēs

Nav komentāru: